Ha a legerősebb alapokat szeretnéd

A vállalkozás alapjaiban véve mindig a vezetőn múlik, ez teljesen igaz. Neki kell irányítania, menedzselnie, irányítania. Ha ő nem végzi jól a munkáját, a vállalat hírnevét nem jól vagy nem jó eszközökkel viszi partnerről partnerre vagy ő, vagy a jól elvégzett szolgáltatás híre, a növekedés nyilván nem fog olyan ütemben történni, mint az lehetséges lenne. Ha azonban a vállalat jól és jó alapokon működik, ettől még lehet létjgogosultsága a piacon és működhet rentábilisan a versenytársak között.

Nagyon sok vállalkozó azonban abba a hibába esik, hogy minden feladatot ő akar ellátni. Azt érzi, hogy akkor lesz jó vállalkozó, ha mindenhez ért, és ami nagyobb probléma, hogy elhiszi, hogy ez egyáltalán lehetséges a mai versenypiacon, a mai jogszabályi keretek, adózási viszonyok, online értékesítési fejlődés és még sorolhatnám, hogy milyen nehéz területek mellett. Ez persze lehetetlen. Pontosabban, ez a szó a vállalkozás megalakításával értelmét veszti, tehát inkább úgy mondanám, hogy nagyon sok plusz energiával megoldható, ami viszont azon túl, hogy nem engedi, hogy a vállalkozó pont a saját feladatát elláthassa, még az életet is szétzilálja, és a folyamat vége általában egy kiégéses, fáradásos menedzser betegség.

Mit lehet azonban tenni, hogy ne járjunk így, hogy még véletlen se kövessünk el saját vállalkozásunk és életünk ellen ekkora merényletet? Alkalmazzunk megfelelő alapokat a vállalkozás számára, hogy le tudjuk delegálni a feladatokat, hogy biztos kézeben legyen az egész operatív működés és akár még a fejlesztési terület is addig, amíg mi a menedzseri feladatokat látjuk el, vagy épp jól megérdemelt pihenésünket töltjük, hogy egészségünk is rendben legyen, hosszútávon is.

Hogyan lehet ezt megtenni? Szakértői segítséggel ugyancsak, hiszen rengeteg tapasztalat és tudás szükséges ahhoz, hogy valaki ne csak a szakmailag megfelelő embert tudja kiválasztani, hanem kompetenciáiban abszolút a pozícióhoz illő embert tudjon megkeresni. Én a kogwheel csapatának assessment center szolgáltatásának segítségével építettem ki a munkaerő állományomat, és tudom, hogy hatalmas ajándékot adtam ezzel nem csak magamnak, de a vállalatomnak és a családomnak egyaránt. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.