Az egyik legfontosabb eszköz nálunk

Az ember manapság hajlamos olyan dolgokat a legegyszerűbb és leggyorsabb formában kipipálni, melyek nem, vagy csak nagyon kevés százalékban járulnak közvetlenül hozzá a forgalomhoz, vagy a vállalat fejlődéséhez és növekedéséhez. Persze ez érthető is, hiszen a lényeg a cég fejlődése, egyre több ember alkalmazása s persze mindezek mellett a profit termelése, azonban azt kell mondjam, hogy van ezek mellett egy tényező, melynek legalább ennyire fontosnak kellene lenni, még akkor is, ha mindenki mumusként tekint rá. Ez pedig nem más, mint a munkavédelem feladatköre és a munkavédelmi rendszer által nyújtott biztonság maximalizálása. Persze senki sem szeret a jogszabályok tengerében kutatni és elveszni, azonban valamennyire a vezetőnek is érteni kell, hogy mi a feladata a munkavédelmi koordinátoroknak, hiszen a fontosabb, fajsúlyosabb döntéseket neki kell  meghozni.

Egyértelműen nagyon fontos nálunk ez a feladatkör, hiszen veszélyes anyagokkal dolgoznak a kollégák, és vannak olyan munkafázisok, melyek akár végzetes balesethez is vezethetnek, ezért ezeket a rész feladatokat és folyamatokat kiemelt fontossággal vesszük latba a munkavédelmi rendszer kialakításánál. Ennél talán csak egyetlen egy fontosabb dolog van, amit a munkavédelmi rendszer mellett meg tudnék nevezni, ez pedig nem más, mint a munkavédelmi oktatás, annak minden feladatával és eredményével. Muszáj ugyanis, hogy pontosan tudják a kollégák, hogy milyen helyzetben mit kell tenniük, vagy épp mit nem szabad tenniük, kinek mi a feladata egy nem várt esemény bekövetkeztekor és hogyan tudják a saját és mások testi épségét egyes balesetek kapcsán a lehető legeslegjobban megvédeni.

Ehhez pedig kell egy olyan szuper csapat, aki szakmailag tökéletesen felkészült, és nem csak a munkavédelmi rendszert és a vállalkozás működését ismeri kívülről és belülről, hanem megfelelően el tudja mondani az emberek számára, hogy milyen helyzetben mit kell tenniük vagy hogy kell viselkedniük. Én egyet tudok, hogy egyetlen egyszer fordult elő hála a jó égnek baleset a cég működése alatt, de akkor a tökéletes munkavédelmi rendszer meg is oldotta, hogy ne legyen komolyabb kár, sem emberi sérülés, a munkatársak pedig folyamatosan áradoznak arról, hogy a munkavédelmi oktatás nem csak hasznos, hanem még érdekes is.